2013-07-10

EDITORIAL: RAMADHAN 1434H


Salam Ramadhan Al-Mubarak 1434H. Bulan Ramadhan bulan berganda. Setiap apa saja yang dilakukan akan mendapat balasan berganda. Malahan nafsu kita juga turut berganda walaupun pada bulan ini syaitan dirantai oleh Allah. Ini adalah kerana nafsu telah bertapak di hati dan bermaharajalela. 

Saudara-saudari, 
Apabila kita membuat kesilapan kita sering menyalahkan syaitan dan iblis yang menggoda kita. Tetapi mengapakah kesilapan yang sama turut berlaku dalam bulan Ramadhan? Adakah rantai-rantai yang membelit kaki-kaki syaitan itu terlalu panjang hingga dapat memberi 'petunjuk' kepada kita? Sabda Rasulullah s.a.w.: "Apabila datang bulan Ramadhan, dibukakan pintu langit dan ditutup pintu neraka serta dibelenggu segala syaitan"

Semoga dengan keberkatan Ramadhan ini kita akan dapat menggilap kembali hati kita yang pudar dan melumpuhkan nafsu-nafsu hitam yang bertakhta di hati kita selama ini. Oleh itu, inilah masa yang perlu digunakan sebaik mungkin untuk mendidik kembali nafsu kita yang selama ini dikongkong oleh syaitan. Berpuasa bukanlah sekadar berlapar semata-mata. Tetapi puasa adalah berlapar di samping mendidik nafsu dan peribadi manusia. Ini adalah jihad yang maha besar yang perlu dihadapi oleh setiap  umat Islam. Nabi Muhammad s.a.w. pernah bersabda: "Berjihadlah kamu dengan lapar dan dahaga kerana pahalanya seperti pahala mujahid di jalan Allah (fisabilillah) dan sesungguhnya tiada amalan yang lebih diperkenankan oleh Allah selain menahan lapar dan dahaga"

Saudara-saudari, 
Bulan Ramadhan ini adalah anugerah Allah sebagai lambang kasih sayang kepada hamba-hambaNya. Allah tidak mensia-siakan keletihan umatNya yang berpuasa hinggakan tidur di waktu siang juga diberikan pahala. Begitu besarnya kasih sayang Allah pada kita. Oleh itu marilah bersama-sama kita menilai diri kita. Semoga tahun ini amalan kita akan semakin bertambah dan sempurna perlaksanaannya. InsyaAllah. Janganlah kita termasuk dalam golongan yang menganiayai diri sendiri. Sabda Rasulullah s.a.w: "Barangsiapa yang mendirikan Ramadhan dengan penuh keimanan nescaya diampunkan segala dosa-dosanya yang lalu".

Sekian, Selamat Menjalani Ibadah Puasa. Wassalam.


Ramadhan...
Sekian lama aku menanti mu
Kau hadir lagi dengan kasih sayang
Berderai airmata ku gembira

Ramadhan...
Aku musafir di dunia ini
Mencari jalan pulang kepada-NYA
Semoga ku bertemu kali ini

Berlapar dan berdahagalah aku
Memimpin hawa dan nafsu
Agar tunduk mematuhi

Perintah Tuhan Yang Maha Kuasa
Redha dan diredhai-NYA
Berbahagia aman sentosa

Ramadhan...
Aku bersujud di hening malam mu
Lailatul Qadar yang sudi bertamu
Membawa harapan tinggi menggunung

Ramadhan...
Peperangan ini akan ku tempuh
Menang atau syahid yang ku impikan
Sempurnalah fitrah ku manusia

Ramadhan...

Senilagu/Senikata: Nazz Abdul Aziz

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...