2013-10-30

ULASAN GIG: KUCHING RITUAL DEFAMATION II

Gig: Kuching Ritual Defamation II 2013
Tarikh: 28 September 2013
Tempat: Flying Rock Studio, Matang Jaya, Kuching
Anjuran: Sadistic Nighmare Production

Ini adalah kali kedua Farasu mendapat peluang membuat persembahan pentas di Bumi Kenyalang khususnya di Bandaraya Kuching.

Kali pertama dahulu adalah pada 27 Mac 2007 juga di Kuching yang berlokasi di Lee Wah Hotel. Ketika itu, Farasu sepentas bersama Sil-Khannaz, Vormit, Mentally Murdered dan beberapa band tempatan yang 'merobek' pendengaran dan 'meranapkan' pentas persembahan.

Kali ini kehadiran Farasu buat kali kedua ke Kuching membawa satu reputasi yang berbeza berbanding kehadiran terdahulu. Rata-rata anggota Farasu pertama kali menjejakkan kaki ke Kuching. Aku berada dalam Farasu ketika line-up 2007 dulu. Awalnya kami menjangkakan sambutan crowd mungkin biasa-biasa sahaja sebagaimana di Semenanjung. Tambahan pula lokasi gig yang dibuat di sebuah studio muzik membuatkan kami terfikir bahawa status gig ini mungkin seperti di Bandar Baru Bangi atau Sunway!

Jangkaan kami itu meleset sama sekali. Jujurnya sambutan crowd di Kuching sangat menarik dan bersemangat. Malah lokasi gig itu sangat strategik dan mempunyai aura sebagai sebuah lokasi penting penganjuran gig di bandaraya tersebut!

Aku memuji cara pengurusan Flying Rock Studio yang dimiliki oleh saudara Andy (antara orang lama Metal Sarawak & ex-gitaris Kremation). Berbeza dengan kebanyakan studio muzik yang menjadi lokasi penganjuran gig. Kebersihan dan kekemasan studio ini terjaga dengan baik termasuklah tandas. Kebiasaan kebanyakan lokasi gig sebegini paling gagal menjaga kebersihan sekitar khususnya tandas yang sering menjadi 'neraka jahanam' dengan dikuasai bau haring kencing! Peralatan muzik di studio ini juga berada dalam keadaan yang baik dan tidak 'rabak'. 

Kami tiba di Kuching pada hari Jumaat (27 September) sekitar jam 10:30 pagi setelah penerbangan berlepas dari LCCT jam 8:30 pagi. Kemudiannya penganjur gig iaitu saudara Seyrol bersama pasukannya telah membawa kami ke penginapan di Transit Point Hotel, Kuching.

Dua jam kemudian, kami telah dibawa ke Flying Rock Studio di Matang Jaya untuk sesi 'soundcheck'. Kesempatan ini digunakan sebaik mungkin oleh seluruh anggota band bagi mendapatkan kesesuaian dan keselesaan untuk instrument muzik masing-masing dari segi bunyi dan keseimbangan!

HARI GIG
Farasu tiba di lokasi gig sekitar jam 3:35 petang. Gig telah bermula seawal jam 2:00 petang. Beberapa band yang telah membuat persembahan awal seperti Kambing Sakti, Kamarusuk, Navratos, Immolates dan Iron Skulls. Aku sekadar sempat mendengar persembahan satu dua lagu daripada Navratos dan Iron Skulls.

Immolates

Dua band lama yang aku saksikan persembahan mereka adalah Sauts Alastor dan Mentally Murdered. 

Sauts Alastor

Sejujurnya ini adalah kali pertama aku melihat persembahan Sauts Alastor secara langsung. Begitu terserlah konsep 'melodic black metal' yang ditampilkan oleh band ini. Rasanya sejak awal kemunculan, mereka masih kekal dengan konsep tersebut. Gaya persembahan dan penampilan setiap anggotanya mengimbas kembali gaya Dimmu Borgir dan Cradle of Filth era 90an.

Sauts Alastor punya gaya tersendiri dan kekal bertahan merentasi perubahan zaman.

Mentally Murdered

Mentally Murdered adalah antara band metal awal yang kekal bertahan hingga kini. Semangat juang penggerak dan peneraju band ini iaitu saudara Churchill Wilson menjadi faktor utama Mentally Murdered untuk terus relevan berada dalam scene metal Sarawak. 

Lebih menarik, anggota-anggota band ini terdiri daripada 'new-blood metalhead'. Hanya beliau dan drummer sahaja anggota asal Mentally Murdered. Istimewanya kali ini, band ini mempunyai seorang pengurus yang cun-melecun iaitu Cik Dolly Sachess yang menarik perhatian banyak mata pada hari gig!

Namun begitu, persembahan Mentally Murdered memang garang dan bertenaga. Aku memang kagum dengan stamina setiap anggotanya mempersembahkan irama 'technical brutal death'! Khabarnya band ini akan mengeluarkan material baru pada tahun hadapan. Ketika ini mereka dalam proses rakaman lagu-lagu baru.

FARASU ‘HEADLINER' GIG
Ketiadaan Barbalans dari Sabah sebagai 'headliner band' untuk gig telah menjadi Farasu sebagai peneraju persembahan gig pada hari itu.

Farasu

Farasu mempersembahkan tujuh lagu iaitu Keris Songsang, Against Tyranny, Bisikan Suara Halus, Tangisan Malam, Keep On Rotting In Free World, Patrasari dan Holydiver.

Kami agak langkah kanan kerana dapat membuat sesi 'soundcheck' yang berkualiti dengan bantuan Andy sehari sebelum hari gig. Oleh itu, masalah ketidakseimbangan bunyi dapat diatasi dengan pantas sebelum persembahan bermula.

Masing-masing tampil dengan 'mood' dan tenaga yang tersendiri dalam membuat persembahan. Sudah pasti aksi 'bass shooting' ala Steve Harris (Iron Maiden) daripada Apai menarik perhatian crowd! Manakala Yohand persis Kerry King (Slayer) dengan wajah selamba memperagakan 'kegarangan' menggesek alunan riff keras lagu-lagu Farasu.

Kali ini vokalis kami, Shah Zaini tidak melakukan 'ritual' muntah sebelum persembahan. Beliau seperti mendapat suatu semangat baru dari Bumi Kenyalang. Masih sempat beliau sekali-sekala membuat lawak spontan untuk berkomunikasi mesra bersama crowd!

Nahak pula gagah menghayun-hayunkan rambut dan kepala sambil melantunkan irama gitarnya! Aku menitis peluh-seribu menghayun-hentak drum sambil kaki 'berlari-lari' setempat membedal rentak lagu.

REPUTASI BARU
Persembahan Farasu dalam gig ini benar-benar mengangkat satu reputasi baru buat kami. Mungkin agak ego bunyinya tetapi melihatkan sambutan crowd dan sokongan rakan-rakan seperjuangan pada hari itu membuatkan kehadiran Farasu kali ini benar-benar dihargai oleh crowd dan pihak penganjur. Aku secara peribadi melihat persembahan kali kedua di Kuching kali ini lebih memberi kesan berbanding tahun 2007.

Mungkin ketika tahun 2007 kehadiran Farasu tidak berada dalam persediaan yang rapi. Berbeza untuk kali ini, setiap anggota Farasu begitu teruja dan bersemangat untuk memberi persembahan terbaik.

PENGHARGAAN
Satu penghormatan terbaik buat pihak penganjur, saudara Seyroll yang sangat komited untuk memastikan gig ini berlangsung dengan baik. Farasu begitu menghargai segala layanan dan hubungan mesra yang berlangsung sepanjang keberadaan kami di Kuching.

Begitu juga buat krew-krew penganjur terutama Andy selaku jurutera bunyi, Serman yang sentiasa merendah diri dan mesra, geng Kambing Sakti yang tak penat dan jemu melayan sesi melantak hidangan-hidangan istimewa Sarawak bersama kami! Tak lupa juga awek-awek Bidayuh & Iban yang cun meletup hadir headbanging!

Lokasi gig iaitu Flying Rock Studio merupakan lokasi menarik dan strategik untuk penganjuran gig. Sebagaimana yang dimaklumkan oleh saudara Seyroll, Impiety pernah membuat persembahan di lokasi sama.

Gig ini secara langsung memberi gambaran bahawa scene metal Sarawak masih bernafas walaupun kedengaran berlaku 'politiking dalaman' yang hampir meragut kewujudan scene metal di sini!

Nota: Gambar-gambar persembahan Farasu di gig ini boleh dilihat dalam fan-page Farasu di Facebook: www.facebook.com/farasuthetruly


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...